Invändig målning, tapetsering
Rätt verktyg och det viktiga underarbetet är en förutsättning för ett bra slutresultat
Så här gör du när du ska måla om :
Tvätta första alla ytor med t ex målartvätt, även de ytor som ser rena ut.
Viktiga undantag: Kalkfärgsytor, sandsprutade ytor och textilvävytor kan skadas av fukten.
Ta bort spikar, skruvar, skrapa bort lös färg och skrapa i sprickor.
För att undvika sprickor, armera hörn och skivskarvar med självhäftande glasfibertejp.
Spackla igen hål, skarvar och sprickor två gånger eftersom spacklet sjunker ihop när det har torkat.
Slipa ytan jämn med sandpapper, använd slipklossen för jämnt resultat.
Dammsug upp slipdammet och torka efter med fuktig trasa.
Grundmåla före färdigmålning, lika noggrant som vid färdigmålningen.
Efter att färgen har torkat, slipa lätt och torka av med en fuktig trasa. Nästa steg är färdigmålning.
Måla snickerier:
Stryka tunt är viktigt. Börja med att sparstryka i vinklar/hörn och måla omedelbart de ytor som ansluter till sparmålningen. Stryk längs med smala ytor som fönsterfoder, lister. Därefter, stryk omedelbart på tvären och avsluta med att stryka fjäderlätt längs med. Om inte färgen täcker ordentligt, vänta till att färgen har torkat ordentligt (torktid står på burken), mellanslipa och torka efter med våt trasa. Måla ytterligare en gång.
Målning väggar:
Först; om du är osäker på vilken färg som passar bäst. Chansa inte, fråga i fackhandeln och köp några små provburkar, måla. Tänk på att en färgnyans som ser rätt ut på en liten yta kan bli för intensiv på en stor yta. När du har bestämt dig. Skriv upp fabrikat och nyans. Underlättar när du efter några år ska bättra.
Övermålning av tapet: Inled med att ta bort skruvar/spikar och slipa ner tapetskarvar. Om tapeten sitter löst på något ställe, klistra, tryck till och låt torka. För att undvika sprickor, armera hörn och skivskarvar med självhäftande glasfibertejp. Spackla därefter igen hål, skador och skarvar. Låt torka och spackla ytterligare en gång. Efter torkning, slipa spacklade ytor och dammtorka. Nu är det dags att måla. Använd roller, den ger en skrovlig levande yta. Måla först längst med i samtliga vinklar, runt dörrar, fönster och utmed golvsockel. Därefter rollar du väggytan men inte för länge på samma yta, då blir tapeten genomvåt och kan lossna.
OBS! När du tar en paus, täck rollern runt om med rullplast eller stoppa ner den i en plastkasse. Stoppa inte ner rollern i burken.
Nödvändiga verktyg:
Tapetstrimlare, till stor hjälp vid borttagning av gammal tapet.
Svamp eller trasa för den viktiga rengöringen.
En hink att skölja svamp eller trasa, byt vatten ofta.
Penslar, satsa på kvalitetspenslar. Penslar som släpper hår, ger spår som förstör arbetsglädjen.
Spackelspadar, en liten och en stor.
Slipkloss, underlättar slipning med sandpapper.
En bred träspade (använd inte en smal pinne) att röra om med i färgburken, även då och då under målningen.
En fuktig trasa för att torka bort färgstänk.
Maskeringstejp. Köp inte den billigaste, den är svår att få bort.
När du har målat färdigt, stäng burken ordentligt och förvara burken upp och ner så slipper du skinn på färgen. Glöm inte att skriva upp fabrikat och nyans. Underlättar när du efter några år ska bättra.
Måla tak:
Var medveten om att det kommer stänka hur försiktig du än är. Så täck golvytor, tejpa fast målarplasten i golvlist och täck möbler ordentligt med målarplast. Inled med att måla i samtliga hörn. Sedan rollar du utmed den vägg som ansluter till fönster. Fördela sedan färgen genom att tvärrolla över färgsträngen. Rolla resten av taket på samma sätt. Om du vill undvika färgstänk i håret och ansiktet bör du använda skärmmössa.
OBS! Tryck inte rollern för hårt mot taket, då stänker det extramycket och färgen blir ojämnt fördelad. När du tar en paus, täck rollern runt om med rullplast eller stoppa ner den i en plastkasse. Stoppa inte ner rollern i burken.
Nödvändiga verktyg:
Rollertråg. Hörnroller, bredroller och en bred pensel.
Förlängningsskaft till rollern, gärna teleskopskaft.
En stadig stege.
Tapetsering:
Ett effektivt sätt att förnya hemmet är byta väggmaterial. Inled med att mäta vägarnas yta, mät takhöjden och rummets omkrets. Räkna inte bort fönster- och dörrytor. Låna hem prover på minst en meter. Vid köpet, se till att du får samma färgnummer på samtliga rullar så slipper du färgavvikelser.
OBS! Tänk på att en tapet som ser lagom mönstrad ut på en provbit kan ge ett mycket oroligt intryck på en hel vägg.
Underarbete före tapetsering:
Ta bort spikar och skruvar. Kontakt- och strömbytarskydd tas bort först när du ska tapetsera just den delen av väggen.
OBS! Glöm inte att bryta säkringen för den aktuella gruppen först eftersom den våta tapeten kan bli strömförande. Låt inte överflödig tapet ligga emot kablar inuti kontakter, kan förorsaka brand.
Se till att underlaget är jämnt. Om underlaget är dåligt, sätt först upp tunna spån- eller gipsskivor. Slipa ner och spackla igen skarvar, skruv- och spikhål. Armera skivskarvar med glasfiberväv, om inte kommer tapeten spricka efter en tid. Är underlaget tapet, kontrollera skarvarna och klistra, pressa ihop där tapeten har släppt.
Papperstapeter: Dessa är indelade i två grupper: plastöverdragna och obehandlade. Den plastöverdragna papperstapeten är avtorkbar med våt trasa men den får absolut inte sättas upp i badrum. Rullarna är c: a 9 meter långa och enligt svensk standard får du ut tre mönsteranpassade våder per rulle.
Vävtapeter: Dessa material är så pass starka att du inte behöver armera skivskarvar och mindre sprickor med glasfibervävföre uppsättning.
Uppsättning av papperstapet:
Nu är det äntligen dags att tapetsera. Börja med att markera lodrätt med hjälp av ett vattenpass. Lägg till ett par cm på längdmåttet och lägg ut våden på ett tapetserarbord, kan hyras.
Stryk ut klistret jämnt. Använder du en förklistrad tapet, se till att hela baksidan är våt. Papperstapeter sätts normalt upp med överlappsskarv och börja tapetsera vid ett fönster, fönsterljuset lyser in i skarven och gör den mindre synlig. Om du vill ha en nästan osynlig skarv, skär med ett rakblad lodrätt genom överlappningen och ta bort den lösa undre remsan. Stryk ut tapeten med en mjuk tapetborste, utgå från mitten och var extra noggrann vid skarvarna. Stryk med handen över tapeten, då känner du eventuella luftbubblor som måste pressas ut. När du möter ett hörn, låt tapeten gå förbi hörnet med ett par centimeter. Nästa våd utgår ifrån hörnvinkeln.
Uppsättning av vävtapet:
Eftersom vävtapeter är tyngre än papptapeter är vanligt tapetklister otillräckligt, använd PVA-lim. Limmet ska strykas eller rollas ut på väggen med en bredd som motsvarar vådbredden. Vänta 10 minuter efter påstrykningen innan du sätter upp våden. Överlappa med någon centimeter, behövs inte om tapeten är kantskuren av tillverkaren. Skär med ett rakblad lodrätt genom överlappningen och ta bort den lösa undre remsan, tryck till skarven och torka bort överflödigt lim.
OBS! I våtutrymmen måste du använda våtrumslim men först primer (fuktspärr).
Paneler: Det vanligaste är träpanel. Genom en stående panel får man intrycket av att rummet har högre takhöjd. En liggande panel ger intrycket lägre takhöjd och större bredd. Ännu större med en spegelpanel.
Uppsättning av panel:
Paneler kan sättas upp på vilket underlag som helst. Är underlaget i trä kan du fästa panelen direkt. Om underlaget är betong eller tegel sätter du först upp en spikläkt. Fäst länken med pluggad skruv, förzinkad spik, lättbetongspik eller slagspik. Har väggen underliggande reglar fäst med trådspik, c:a 30 mm eller längre. Läkten ska ha ett inbördes på 60 cm. Är underlaget fast och jämt ska läkten vara 22 x 45 mm. Om underlaget är sviktande och ojämnt, använd 34 x 45 mm läkt.
Panel i våtrum ska sättas upp så att luft kan cirkulera bakom panelen. Snedsåga panelen i nederkant så att ytterdelen är längre, då rinner stänkvatten av panelen. Bakom panelen måste det finnas primer (fuktskydd).
OBS! Sätt inte upp panel som en del av bad- eller duschvägg.
Samtliga texter i mötesplatsen Villamarknaden (om inte annat är angivet) är skrivna av Villamarknadens Kenneth Engström.
Citera gärna delar av texten men du måste lägga till: Källa: Villamarknaden.
#bästa målarfärgen för utomhusmålning #bästa målarfärgen för väggmålning #måla snickerier #måla tapet #tapetsera #kvalitetspenslar